Sappikoliikkien läpiajoja (2024)

Sappikoliikki on eräänlainen vatsakipu, joka johtuu väliaikaisesta tukkeutumisesta sappirakosta ulos johtavissa kanavissa.Joskus, mutta ei aina, ihmiset, joilla onsappikivetHanki sappikoliikki.Sana “koliikka” viittaa tapaan, jolla kipu joskus alkaa ja pysähtyy äkillisesti, ja ”sappi” viittaa sappiin tai sappikanaviin.Sappikolic tunnetaan myös nimellä “sappikivihyökkäys” tai “sappirakon hyökkäys”.

The Ins and Outs of Biliary Colic (1)

Oireet

Sappikoliikki on tyyppinen kipu, joka yleensä esiintyy vatsasi yläosassa (vatsa), yleensä vähän oikealle tai keskitetysti.Joissakin ihmisissä tuntuu, että kipu säteilee selkänsä tai oikean olkapäänsä.

Kipu alkaa yleensä yhtäkkiä.Kun se alkaa, se on yleensä kohtalainen, tasainen kipu.Yleisimmin sappikolicin jakso tapahtuu muutaman tunnin kuluessa sen jälkeen, kun ihminen on syönyt aterian, usein suuren aterian, jossa on paljon rasvaa.Toisin kuin joissakin muissa vatsakipuissa, sappikolic ei parane suoliston liikkumisen jälkeen.

Yleensä pahin kipu tapahtuu noin tunnin kuluttua sen alkamisesta. Tyypillisesti kipu häviää vähitellen 1–5 tunnin kuluessa (kun sappikivi siirtyy ulos tiehyestä).

Sappikoliikkien oireet eivät kuitenkaan aina noudata tätä kaavaa. Sinulla voi esimerkiksi olla erilaisia ​​​​malleja kivun sijainnissa ja kuviossa.

Suurimman osan ajasta sappikoliikilla olevilla ihmisillä ei ole ylimääräisiä oireita (vaikka pahoinvointia ja oksentelua tapahtuu joskus).Esimerkiksi henkilöllä, jolla on kuumetta, ei todennäköisesti ole oireita sappikoliikista.

Jos kipu jatkuu tai jos sinulla on kuumetta, et ehkä koe sappikivejäsi sappikolikoita, vaan komplikaatioita.Esimerkiksi jotkut sappikivet kärsivät kolekystiitistä (sappirakon tulehduksen), haimatulehduksen (haiman tulehdukset) tai kolangiittiin (sappiruoan tartunta).

Milloin saada nopeaa lääkäriä

Hakeudu välittömästi lääkärin hoitoon, jos sinulla on seuraavat:

  • Kova kipu
  • Oksentelu
  • Kipu ja kuume
  • Kipu, joka kestää useita tunteja
  • Keltaisuus (kellastunut iho)
  • Pimennetty virtsa

Useimmilla ihmisillä on edelleen sappikoliikkijaksoja, elleivät he saa hoitoa. Ihmisistä, joilla on ensimmäinen sappikoliikkikohtaus, yli 90 %:lla on vähintään toinen episodi kymmenen vuoden sisällä.

Syyt

Sappirakko, sappi ja sappipuu

Ymmärtääksesi, mikä aiheuttaa sappikoliikkia, on hyödyllistä ymmärtää vähän sappirakosta ja sen tiehyistä (kutsutaan "sappipuuksi").

Sappirakko on pieni puss*mainen elin, joka sijaitsee maksan alla. Maksa tuottaa sappia, josta osa varastoituu sappirakkoon.Sappion paksu, vihreä neste, joka auttaa kehoasi sulattamaan ruokia ja jonkinlaisia vitamiineja.Sappi poistuu sappirakosta ohuen kanavan (kystinen kanava) läpi, joka johtaa toiseen kanavaan (tavallinen sappikanava).Lopulta tämä kanava tyhjenee ohutsuolen osaan, jossa sappi voi auttaa ravinteiden ruuansulatuksessa ja imeytymisessä.

Aterian aikana erilaiset fysiologiset signaalit saavat sappirakon puristamaan. Tämä auttaa kuljettamaan sappia pitkin sappitietä. Isompi, rasvaisempi ateria voi saada sappirakon puristumaan kovemmin.

Yleensä tämä puristus ei ole ongelma.Mutta se voi olla ongelma, jos sappirakosi alkaa puristaa ja jotain estää väliaikaisesti sappikanavat.Jos näin tapahtuu, se voi johtaa sappikoliikan oireisiin.

Sappikolicia voi aiheuttaa mikä tahansa, joka väliaikaisesti estää sappikanavat, etenkin kystinen kanava.Useimmiten sappikivi on syyllinen.Sappikoliikkia voi kuitenkin aiheuttaa myös sapen ahtauma, osa sappitietä, joka on pienentynyt sisällä paljon. Tämä voi tapahtua esimerkiksi leikkauksen aikana tapahtuneen vamman, haimatulehduksen tai tietyn muun sairauden vuoksi.Kasvain voi myös tukkia kanavan, mikä johtaa sappikoliikkiin. Sappikivet ovat kuitenkin ylivoimaisesti yleisin syy sappitiehyiden tukkeutumiseen, joka aiheuttaa sappikoliikkia.

Sappikivet

Joskus sappi paksunee ja kovettuu ja muodostaa sappikiviä (kutsutaan myös "sappikivitautiksi"). Joskus sappikivet muodostuvat, kun sappi sisältää liikaa kolesterolia tai liikaa bilirubiinia (normaali hemoglobiinin hajoamistuote).Tutkijat oppivat edelleen, mikä aiheuttaa sappikivien muodostumisen joillakin ihmisillä, mutta ei toisilla. Erityyppisillä sappikivillä on joitain erilaisia ​​riskitekijöitä kivien koostumuksesta riippuen. Yleisin tyyppi on kolesterolikivet.

Jotkut sappikivien riskitekijät ovat seuraavat:

  • Raskaus ja usean lapsen saaminen
  • Naispuolinen sukupuoli
  • 40-vuotias tai vanhempi
  • Nopea painonpudotus
  • Lihavuus
  • Suvussa sappikivet
  • Tietyt etniset taustat (esim. Alkuperäiset amerikkalaiset)
  • Tietyt sairaudet, joissa on paljon punasolujen hajoamista (esim. Sirppisolutauti)

Kuitenkin jotkut ihmiset saavat sappikivet ilman mitään näistä riskitekijöistä.

Vaikka sappikivet ovat yleisin syy sappikoliikkiin, on tärkeää ymmärtää, että useimmat ihmiset, joilla on sappikiviä, eivät koskaan koe sappikoliikkia tai muitakomplikaatiot. Useimmat ihmiset, joilla on sappikiviä, eivät koskaan koe niistä mitään oireita.

Diagnoosi

Diagnoosi alkaa täydellisellä sairaushistorialla ja kliinisellä tutkimuksella.Klinikkosi kysyy oireistasi ja muista sairauksistasi.Tarvitset myös fyysisen tentin, mukaan lukien vatsan perusteellinen tentti.Sappikoliikille vatsatutkimus on yleensä normaali, lukuun ottamatta joitain mahdollisia vatsan ylemmän arkuuden.On erityisen tärkeää, että lääkärisi tarkistaa sinulle tartunnan merkkejä (kuten kuume) tai kellastuneen ihon (keltaisuus).Tämä saattaa merkitä vakavamman ongelman.

Olosuhteista riippuen, sairaushistoria ja kliininen tutkimus saattavat olla riittäviä sappikolikoiden diagnosointiin, etenkinJos tiedät jo, että sinulla on sappikivet, tai jos sinulla on aiemmin ollut jakso Biliary Colicista.Klinikkosi on kuitenkin myös erotettava sappikoliikista muista tiloista, joilla voi olla joitain päällekkäisiä oireita, kuten haimatulehdus tai umpilainen.Jotkut näistä tiloista tarvitsevat nopeaa lääketieteellistä toimintaa, kuten leikkausta.

Muutyyppisiä komplikaatioita sappikiveistä on ehkä otettava huomioon.Esimerkiksi akuutti koletsystiitti (sappirakon infektio) on vakavampi tila kuin sappikoliikki, ja se saattaa vaatia sairaalahoitoa.Kolangiitti(sappirakkotiehyiden infektio) on toinen mahdollisesti vakava sairaus, joka voi ilmetä sappikivien vuoksi.

Jos sinulla on aiemmin ollut jakso Biliary Colicista, ja tämä tuntuu samanlaiselta, sinun ei ehkä tarvitse nähdä terveydenhuollon tarjoajasi heti.Se voi olla ok, jos sinulla ei ole pitkittyneitä tai äärimmäisiä oireita, kuumetta, keltaisuutta tai muita lisäkysymyksiä.Jos olet ollenkaan epävarma, onko sinulla jakso Biliary Colicista, on parasta nähdä terveydenhuollon tarjoajasi nopeasti.

Kuvantaminen

Saatat jo tietää, että sinulla on sappikiviä. Ne on esimerkiksi saatettu nähdä jonkin tyyppisessä kuvantamistestissä, joka on tehty muusta syystä. Jos näin on, et ehkä tarvitse lisäkuvauksia.

Jos et kuitenkaan ole varma, onko sinulla sappikiviä vai jos lääkärisi on huolissaan oireiden erilaisesta syystä, saatat tarvita joitain kuvantamistestejä.Vatsasi ultraääni on usein ensisijainen lääketieteelliset lääkärit, koska se on edullinen ja ei -invasiivinen testi.

Joissakin tilanteissa saatat tarvita lisätestausta.Se voi sisältää joitain kuvantamismuotoja, kuten seuraavat:

  • Hepatobiliaarinen iminodiaatikkahapposkannaus(Hida -skannaus)
  • Magneettiresonanssikolangiopankreatografia (MRCP)
  • Tietokonetomografia (CT)
  • Vatsan röntgenkuvaus

Ne voivat auttaa sappikolikoiden diagnosointia ja poistamaan muut mahdollisuudet.

Laboratoriotestit

Laboratoriokokeista on joskus apua myös sappikoliikkien diagnosoinnissa ja muiden mahdollisten syiden sulkemisessa. Joitakin yleisiä verikokeita, joita saatat tarvita, ovat:

  • Täydellinen verenkuva (CBC)
  • Aineenvaihduntapaneeli, mukaan lukienMaksan toiminnan testit(esim. KAIKKI)
  • Haimavaurion testit (esim. Amylaasi)

Nämä testit ovat myös erityisen tärkeitä varmistettaessa, ettei toinen vakavampi lääketieteellinen ongelma ole ongelma.

Hoito

Sappikoliikkisonteen hallinta

Sappikolicin jakson aikana kivun hallinta on hoidon kulmakivi.Yleisimmin tämä tarkoittaa jonkin tyyppistä ei-steroidista anti-inflammatorista lääkettä (NSAID), kuten ibuprofeenia.Muita hoidon näkökohtia voi olla:

  • Antispasmodiset aineet (kuten skopolamiini), jotka voivat vähentää sappirakon kouristuksia
  • Antiemeettiset lääkkeet (pahoinvoinnin vähentämiseksi)
  • Paasto

Antibiootit eivät auta sappikolikoiden hoitamisessa, koska taustalla olevaa infektiota ei ole läsnä.Tilanteesta riippuen saatat tarvita sairaalahoitoa tai et tarvita sairaalahoitoa, kun palaut oireistasi.

Pidemmän aikavälin hallinta

Jos sinulla on ollut sappikoliikkijakso, sinulla on todennäköisesti sellainen uudelleen tulevaisuudessa. Sinulla on kaksi päävaihtoehtoa oireidesi hallintaan. Voit hallita tilaasi ruokavaliolla (ja mahdollisesti lääkkeillä). Tai voit valita, että sappirakko poistetaan kirurgisesti.

Leikkaus

Yleisimmin lääkärit suosittelevat sappirakon kirurgista poistamista (kolekystektomia) ihmisillä, joilla on ollut sappikolic.(Mutta jos sinulla on sappikivetilmansappikoliikkia, tämä ei ole vakiosuositus.)Hyvä uutinen on, että koska sappirakko vain varastoi sappia eikä sillä ole muita tärkeitä tehtäviä, sen poistaminen ei yleensä ole vakava ongelma. (Maksasi jatkaa edelleen sapen tuotantoa, jota voit käyttää ruoansulatukseen.)

Leikkaus on ainoa lopullinen tapa käsitellä sappikoliikkien oireita. Tyypillisesti on suositeltavaa, että tämä leikkaus tehdäänlaparoskooppisesti, käyttämällä erityistyökalujen ja kameroiden avulla.Tämä on eräänlainen leikkaus käyttää pienempiä viiltoja verrattuna laparotomiaan, vanhempaan kirurgiseen vaihtoehtoon, joka käyttää suurempia leikkauksia vatsan seinän läpi.On myös muun tyyppisiä leikkauksia, jotka käyttävät pienempiä viiltoja, mutta eivät käytä laparoskooppisia työkaluja.Laparotomian verrattuna nämä minimaalisesti invasiiviset leikkaukset voivat johtaa lyhyempiin sairaalahoitoihin ja nopeampaan toipumiseen, mutta ne eivät välttämättä ole vaihtoehto kaikille.

Sappirakon laparoskooppinen poisto on Yhdysvaltojen yleisimmin suoritettu vatsaleikkaus.Useimmilla ihmisillä on siitä hyviä tuloksia.Jotkut ihmiset kokevat kuitenkin joitain vakavia sivuvaikutuksia, jotka saattavat tarvita seurantahoitoa, kuten sappivuoto tai sappikanavan vamma.Ja leikkaus saattaa olla riskialtisempaa, jos sinulla on tiettyjä muita sairauksia tai jos olet raskaana.Erityisesti näissä tapauksissa kannattaa ehkä harkita ensin ei-kirurgisia vaihtoehtoja.

Onko ihmisillä taipumus tehdä paremmin, jos heillä on leikkaus heti Biliary Colicin alkuperäisen jakson jälkeen vai ovatko he "odota ja katso" -lähestymistapaa?Meillä ei ole paljon hyvää tietoa tästä.Erittäinrajalliset todisteet viittaavatSe, että leikkauksen jatkaminen voi vähentää sairaalahoidon pituutta ja komplikaatioiden riskiä.Siihen vaikuttaa kuitenkin monia tekijöitä. Sinun on työskenneltävä terveydenhuollon tarjoajan kanssa parhaan valinnan tekemiseksi.

Sana hyvinwelliltä

Sappikolic voi olla tuskallinen ja ärsyttävä tila.Se on kuitenkin vähemmän vakava kuin jotkut muut ongelmat, jotka voivat aiheuttaa sappikivet.Onneksi sappirakon kirurginen poistaminen on hyvä vaihtoehto monille ihmisille.Saatat tuntea olosi paremmaksi vain tietäen, että sappikolic ei voi koskaan palata takaisin, sappirakon poistamisen jälkeen.Työskentele terveydenhuollon tarjoajan kanssa etujen ja mahdollisten riskien punnitsemiseksi erityisessä tilanteessa.

Usein Kysytyt Kysymykset

  • Mitkä ovat sappikoliikkien oireet?

    Sappikoliikkien oireita ovat äkillinen, tasainen kipu vatsan yläosassa. Joissakin tapauksissa tämä kipu voi säteillä selkään tai oikeaan olkapäähän. Pahoinvointi ja oksentelu ovat myös mahdollisia oireita joillakin ihmisillä. Sappikoliikkien aiheuttamaa kipua kuvataan joskus kolkkikivuksi.

  • Voisitko sappikolicia ilman sappirakkoa?

    Kyllä, sinulla voi olla sappikoliikkia ilman sappirakkoa. Tämä johtuu siitä, että tilapäinen tukos vaikuttaa sappirakon ulkopuolella oleviin sappitiehyisiin, ei itse sappirakkoon.

  • Kuinka sappikolikia hoidetaan?

    Sappikoliikkia hoidetaan joko hallitsemalla tilaa muuttamalla ruokavaliota, lääkitystä ja elämäntapaa tai poistamalla sappirakko kirurgisesti. On mahdollista elää normaalia tervettä elämää ilman sappirakkoa; Jos on todennäköistä, että sappikoliikkia esiintyy lisää, kirurginen poisto on lopullinen tapa oireiden korjaamiseksi.

Sappikoliikkien läpiajoja (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 6011

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.